Goed gereedschap


We worden steeds minder handig. Voor klussen in en om het huis schakelen we steeds sneller vakmensen in. Waar in 2000 nog 13% van de mannen 5 uur of meer per week aan een klus besteedde, is dat nu gehalveerd. Toch is het uiteraard veel goedkoper om zelf die moer aan te draaien. Voor een mooi resultaat is het uiteraard handig om goed gereedschap in huis te hebben.

Hoe herken ik goed gereedschap?

Het materiaal en de gebruiksvriendelijkheid spelen hierbij een grote rol. Een goed stuk gereedschap moet gemaakt zijn van roestvrij staal. Gereedschap waarop roestplekken onstaan worden zwakker en kunnen op den duur breken. Daarnaast kunnen deze roestplekken vervelende sporen achterlaten op jouw klusobject. Niet zo prettig. Controleer ook het hardheid niveau van het roestvrij staal. Hoe harder het staal, hoe beter het gereedschap. Je gereedschap moet uiteraard ook comfortabel te gebruiken zijn. De gebruiksvriendelijkheid van gereedschap zou je kunnen beoordelen op drie onderdelen: persoonlijke -, praktische- en ergonomische gebruiksvriendelijkheid. Ten eerste blijft de gebruiksvriendelijkheid van gereedschap iets persoonlijks. De een kan vinden dat iets goed in de hand ligt, terwijl de ander het helemaal niets vindt. Probeer daarom altijd wat verschillende gereedschappen uit voordat je definitief je keuze maakt.

Wanneer gebruik je welke hamer?

Een bankhamer is met name bedoeld voor metaalbewerking, maar je kunt er ook gewoon mee timmeren. Hoe lichter de kop, des te secuurder je kunt werken. Een klauwhamer is voor het zware werk. Je trekt er niet alleen makkelijk spijkers mee uit hout, maar ook aan elkaar gespijkerd materiaal.

De ene tang is de andere niet

Gebruik daarom de juiste tang om je klus uit te voeren. Dit kan schade voorkomen. Zorg dat je een goede grip hebt en dat de eventueel verstelbare tang juist is ingesteld. Tip: knip elektrische draden haaks op de draad en diep in de bek.

Veilig werken met electriciteit

Ga je aan de slag met elektrische objecten bij een klus? Zorg er dan voor dat je geïsoleerd (VDE) gereedschap gebruikt. Dit gereedschap heeft een zodanige constructie en behuizing dat er geen spanning op kan komen te staan wanneer het gereedschap met elektrisch geladen delen in aanraking komt. Het gebruik van geïsoleerd gereedschap bij zulke klussen is dus noodzakelijk voor je eigen veiligheid.

Waarvoor gebruik je machinetappen eigenlijk?

Schroefdraad is een groef in een gat, of op een as, die in een spiraalvorm loopt. Schroefdraad in een gat noemt men binnendraad. Schroefdraad om een as noemt men buitendraad. De meest voorkomende schroefdraad is metrische schroefdraad. Dit wordt aangeduid met de hoofdletter M. Het getal dat achter de letter M wordt geplaatst geeft de grootste diameter van de schroefdraad aan. Bijvoorbeeld M8, hierbij is de grootste maat 8 mm. M8 betekent dus Metrische schroefdraad met een buitendiameter van 8 mm.

Wil je schroefdraad snijden in een gat dan noem je dit tappen. Voor het tappen van schroefdraad moet het geboorde gat kleiner zijn dan de buitendiameter van de tap anders kun je geen schroefdraad meer in het materiaal snijden. Voorbeeld: wil je schroefdraad M8 tappen dan moet je een gat boren van 6,8 mm. Het gebruik van snijolie verbeterd de snelheid en kwaliteit van de tap. Ook de levensduur van de tap heeft hier baat bij.

.. en trappenboren. 

Voor het boren van een groter gat in dun plaatmateriaal kunt u beter een trappenboor gebruiken. Een trappenboor is ideaal voor het boren van o.a. plaatstaal en dunne materialen. Getrapte plaatboren zijn ideaal voor het boren van plaatstaal en dunne materialen. Zij zijn geschikt voor zowel een handboormachine als een stationaire boormachine. Met deze getrapte boor kan men in één bewerking centreren, boren, ontbramen en verzinken. De spiraalgroeven van de trappenboor garanderen een betere intreding in het materiaal.

Snijolie, beter voor je machine en je materiaal

Snijolie als hulpmiddel.

Het gebruik van voldoende smeermiddelen is essentieel bij het verspanen, ook met een handboormachine.

  • Voordelen van snijolie gebruik:
  • Snelle en effectieve penetratie
  • Koelend effect op het werkstuk en gereedschap
  • Gunstige invloed op het energieverbruik en levensduur van het gereedschap en de machine

Bovendien zorgt een lagere frictie voor minder geluidsoverlast.

Sluiten
Mijn profiel